Pumpakärnor, majonnäs och "digestivekex"!

Kommentera
 
Gårdagen bestod utav marknad och umgänge med familjen!
Skörden är klar, så äntligen är vi 2 föräldrar i huset igen, ska bli skönt att träffas utan att båda är helt slutkörda.
Men min erfarenhet att det inte kommer att ske denna veckan.. Tar tid att återhämta sig!
Jag vaknade egentligen ganska oinspirerad idag, trött och med otäcka känningar bakom näsan. Förskolebaciller gissar jag! Vi är många runt dottern som känt av detta..
 
Tur att lillfröken även idag skulle ha sin apelsin. Dels för att jag hoppas på att det forfarande finns en och annan vitamin i dem, och dels för att jag ville testa att riva skal till mitt framtida te!
Det ser ganska futtigt ut, men jag tröstar mig med att apelsinskal har en väldigt koncentrerad smak! Förmodligen ännu mer som torkat, och är man duktig och tar tillvara på varje apelsin som konsumeras i detta huset så borde det snart bli en hel del.
 
 
När frukosten väl landat i magen så tog jag tag i mina nu lite mindre slemmiga pumpakärnor. Tvättade dem ganska noga och pillade bort så mycket utav pumpa-resterna som var möjligt inom tålamodets gränser.
Jag tror det bästa man kan göra är att rosta dem, men har insett att även det går att göra på många olika sätt. 
Idag testade jag att ugnsrosta, efter att ha blandat dem med lite smör och salt. Mums!
Tror man både kan strö dem på en sallad eller äta som snacks framför TVn. Har lite kärnor kvar och tänkte prova att rosta dem i stekpannan, för säkerhets skull!
 
 
I vintras fick jag för mig att jag skulle göra egen majonnäs. Har förstått att ingen duktig kock fuskar med att köpa färdig ;) 
Jag misslyckades ordentligt, majonnäsen blev inte ätbar utan fick spolas ner i avloppet.
Vi är inte kräsna men den smakade verkligen unket.. Sen dess har jag läst många recept och även frågat runt lite bland mina matlagningskunniga vänner. Insåg att jag förmodligen använt både fel sorts olja och fel sorts senap. Skaffade "rätt" ingredienser för längesedan men har dragit mig för att ge mig på det igen..
Idag var dagen jag skulle våga försöka igen, och vet ni vad?
Jag lyckades! Dock tyckte jag den blev alldeles för salt, men det är ju lätt att åtgärda till nästa omgång, smaken är ju som baken.
Med ägg köpta hos grannen känns det extra festligt, även om jag inte ger upp hoppet om att en dag ha egna höns!
 
 
Sen är vi riktiga storkonsumenter på digestivekex i denna familjen. Hur man nu kan kalla något så sött för kex! Det är nästan mer som en kaka om man ska vara petig.. En kaka som är god med smör och ost..
Så när jag hittade ett recept på något som skulle likna digestivekex men innehålla mindre socker så var jag ju tvungen att prova.
Det var inte komplicerat alls, och ännu mindre ansträngande. Speciellt inte när man har så redig hjälpreda som jag har! Återigen var det inte alls populärt att degen tog slut. Får göra större satser i framtiden när man vet att det är värt det!
Tyvärr blev dom alldeles för tjocka, jag trodde i min enfald att dom skulle rinna ut och plattas till vid gräddningen, istället reste dom sig! Men smaken är alldeles godkänd. Kommer absolut göra dessa igen!
 
 
Nu är det dags att fundera på kvällsmat.. Får se om det finns någon inspiration kvar ;)

PS: Vet inte om gubben läste över axeln på mig nu när jag satt och skrev, men plötsligt började han prata om att köpa höns till våren! Håll tummarna!